Tekniken är en del av servicen för äldre i framtiden
Tekniska lösningar kan underlätta omsorgsarbetet men också göra det mer distanserat från människor. En nationell strategi för utnyttjande av teknik inom omsorgsarbetet för äldre skulle göra det lättare att fastställa målen och utgångspunkterna med teknologiseringen av omsorgsarbetet. Det väsentliga är att utnyttjandet av teknik inom servicen för äldre i första hand grundar sig på de äldres behov.
Utökningen av tekniska lösningar inom servicen för äldre har den senaste tiden väckt mycket diskussion. Regeringen har bland annat framfört att personaldimensioneringen inom heldygnsomsorgen skulle kunna minskas med hjälp av tekniska lösningar. Därtill har det föreslagits att man kunde spara över 16 miljoner euro genom att ändra 930 000 hemvårdsbesök till distansbesök. I förslagen och diskussionerna om tekniken specificeras det emellertid sällan vad som i själva verket avses med teknik. Tekniska lösningar är också till exempel telefon, glasögon eller patientlyft.
Då samhället och tekniken utvecklas är det naturligt att tekniken även blir en del av den framtida servicen för äldre. Även de äldre bör kunna ta del av nyttan med de tekniska lösningarna på samma sätt som av andra åldersgrupper. Det finns många exempel på nyttan med tekniska lösningar. Exempelvis med smart belysning som justeras enligt tiden på dygnet har man kunnat stärka de boendes dygnsrytm på vårdhemmen och minska användningen av sömnläkemedel. Läkemedelsrobotar hjälper till att jämna ut de mest intensiva topparna inom hemvården, så att hemvårdarna har mer tid att bemöta sina kunder och för uppgifter som kräver fysisk hjälp. Med hjälp av tekniska lösningar är det för närvarande möjligt att förbättra vårdens kvalitet och att bättre inrikta arbetstagarnas tid på kundarbetet.
Förslagen om en ökad mängd tekniska lösningar väcker emellertid även frågor om man genom ökad teknik i första hand strävar efter kostnadsbesparingar eller att förbättra äldreomsorgens kvalitet.
Teknologiseringen förändrar omsorgsarbetet
Omsorg är att sörja för en annan persons välbefinnande. Förutom konkreta åtgärder och assistans kan den även tänkas innehålla emotionell och social omsorg. Omsorg är även en människorelation där både den som ger och som tar emot omsorg har en viktig roll. Fastän omsorgsarbetet inom servicen för äldre är mycket fysisk, framhävs även bemötandet av den äldre som helhet.
Forskardoktor Antti Hämäläinen har i sin nyligen publicerade doktorsavhandling granskat teknologiseringen av äldreomsorgen. Han konstaterar att den snabba teknologiseringen av äldreomsorgen för att i första hand svara på de ekonomiska utmaningarna kan leda till att de djupare konsekvenserna av denna utveckling förbises. I undersökningen störde till exempel trygghetslarmsystemen bemötandet och växelverkan. Såsom Hämäläinen konstaterar, underlättar tekniken omsorgsarbetet på många sätt, men den kan också distansera från människor och splittra upp omsorgen i enskilda uppgifter i stället för ett helhetsinriktat förhållningssätt.
Nationell strategi för att styra användningen av tekniken inom äldreomsorgen
Tekniken förnyar arbetet inom servicen för äldre och skapar samtidigt ett nytt behov av experter. Servicesystemet är i ständig förändring, vilket innebär att det även finns möjligheter att inverka på vilken ställning tekniska och olika digitala lösningar har inom äldreomsorgen i framtiden.
Äldreombudsmannen anser det viktigt att det skulle utarbetas en nationell strategi för utnyttjandet av tekniska lösningar inom äldreomsorgen. I samband med att strategin förbereds skulle det vara bra att föra en offentlig diskussion om vilken betydelse de tekniska lösningarna har för en högklassig och effektfull äldreomsorg och för främjandet av de äldres välbefinnande och funktionsförmåga.
Särskild uppmärksamhet bör fästas vid de äldres ställning och rättigheter i samband med användningen av sådana tekniker som kan inkräkta på deras integritetsskydd och självbestämmanderätt. Sådana är till exempel övervakningsutrustning som placeras i de äldres hem. Även tekniska lösningar som berättar om var personen rör sig eller begränsar aktiviteterna kan vara juridiskt utmanande. Det är viktigt att fästa uppmärksamhet vid de ovan nämnda särskilt eftersom sådana redan används på många ställen.
Det är viktigt att diskutera målen och utgångspunkterna med teknologiseringen av äldreomsorgen och att i omfattande grad höra både medborgare och experter i frågan. Det viktiga är att utnyttjandet av teknik inom servicen för äldre i första hand grundar sig på de äldres behov. Det är viktigt att utnyttja tekniken så att den garanterar en högklassig omsorg och tar hänsyn till de äldres rättigheter.
Vilhelmiina Lehto-Niskala
specialsakkunnig
äldreombudsmannens byrå
Läs mer i äldreombudsmannens utlåtande:
Äldreombudsmannen har gett sitt utlåtande om utkastet till regeringens proposition med förslag till lagar om ändring av socialvårdslagen, äldreomsorgslagen och klientavgiftslagen. Regeringens proposition gäller omfattande utnyttjandet av teknik inom socialvården. Äldreombudsmannens utlåtande kan läsas i sin helhet via denna länk.