Hoppa till innehåll

Hur kunde det bli enklare att förnya identitetsbeviset?

Utgivningsdatum 6.6.2024 13.43

Passi ja henkilökortti, tuttavallisemmin henkkarit. Uusiminen saattaa aiheuttaa harmaita hiuksia nuoremmillekin ja ikääntyneille se saattaa olla jopa mahdotonta. Mikä siinä on vaikeaa? Ehkäpä esimerkki auttaa ymmärtämään.

Efter en lång tid har det uppstått ett behov att besöka banken. Identitetsbeviset har precis hunnit gå ut. Som tur är går det smidigt att förnya identitetsbeviset online. Ansökan kan dock inte skickas utan passfoton. Då får man googla var närmaste fotoateljé och dess öppettider, bli fotograferad på samma dag och skicka in ansökan. Sedan ska man besöka en polisstation för att lämna sina fingeravtryck och namnteckning. Det är bara att besöka polisens webbplats för att ta reda på var man kan göra detta snabbast och smidigast. Antingen får man köa på plats eller boka en tid. Det finns inga lediga tider inom den närmaste framtiden, så man blir tvungen att ställa sig i kö på polisstationen. För att det inte ska ta alltför länge att få sitt pass kan man välja det dyrare snabbpasset. När allt detta är gjort bör snabbpasset levereras till det närmaste avhämtningsstället inom kort. Ett SMS om att passet finns på avhämtningsstället kommer och man kan hämta ut sitt pass. Sedan ska man köa på banken.

Det kan vara litet påfrestande och även stressande även för yngre personer utan några som helst funktionsnedsättningar. Situationen blir dock mycket svårare eller till och med omöjlig för personer utan digitala färdigheter eller till exempel för personer med nedsatt rörlighet. Så kan det vara för många äldre personer.

Hur skulle det kunna bli lättare för äldre personer att förnya sitt identitetsbevis? Som ett alternativ har det föreslagits att man även i Finland skulle införa ett identitetsbevis för äldre som redan används i vissa EU-länder. Senior-ID som beviljas till personer efter en viss ålder är giltigt livet ut. Man kunde också förlänga giltighetstiden för identitetsbevisen. På basis av både förarbetena till passlagen och lagen om identitetskort och diskussioner som äldreombudsmannen fört med andra myndigheter ser det dock ut som att den nuvarande giltighetstiden inte kommer att förlängas bland annat på grund av skäl som förknippas med dokumentsäkerheten och kortinnehavarens tillförlitliga identifiering. Förlängning av giltighetstiden är alltså inte ett alternativ åtminstone i den närmaste framtiden.

Det kunde ändå göras lättare att förnya sina identitetshandlingar på flera olika sätt. För det första kunde polisen till exempel ett halvår innan identitetsbeviset går ut skicka en påminnelse om det antingen per brev eller digitalt. För det andra kunde man erbjuda en tjänst där identitetsbeviset kan förnyas utan att behöva besöka en fotoateljé och en polisstation. Polisen kunde till exempel av motiverad anledning besöka personens hem för att ta ett foto, fingeravtryck och namnteckning. Polisens mobila tillståndsenheter och övriga kreativa lösningar har också konstaterats fungera bra. Ett gott exempel av dylika alternativ är kampanjen Henkkarit kaikille (ID för alla) som vann utmärkelsen Digitukiteko 2024 (digistödsgärning). Genom kampanjen har omkring 1 200 invånare i norra Savolax fått ett identitetsbevis som möjliggör elektronisk ärendehantering.

De ovannämnda metoderna skulle göra det möjligt eller åtminstone lättare att förnya identitetskortet och de är inte heller omöjliga att genomföra ur kostnadssynpunkt. Problem som utgångna identitetsbevis medför och hur de åtgärdas till exempel med hjälp av socialt arbete eller social handledning torde för tillfället medföra högre kostnader för samhället.
 

Saidi Backman
Sakkunnig

Blogi