Drömjobb på äldreombudsmannens byrå
Jag brinner för att förbättra äldre personers ställning och rättigheter, skriver Elisa Virkola, ny sakkunnig vid äldreombudsmannens byrå.
Jag heter Elisa Virkola och började som sakkunnig vid äldreombudsmannens byrå i slutet av februari.
Jag blev intresserad av uppgiften eftersom jag brinner för att förbättra äldre personers ställning och rättigheter. Genom påverkansarbetet vill jag främja delaktigheten för människor i sårbar ställning, förbättra deras utkomst och vara med och trygga tjänster. Samtidigt ligger det mitt hjärta nära att främja en åldersuppfattning som betonar aktörskap.
Jag har alltid varit intresserad av upplevelser i anslutning till åldrande och de olika situationer av förändring som åldrandet medför. Jag ser ålderdomen som ett betydelsefullt livsskede som vi kan lära oss mycket av.
Under min karriär har jag arbetat mångsidigt med olika teman med anknytning till åldrande. Jag är doktor i samhällsvetenskaper och insatt i frågor som gäller åldrande och därtill socialarbetare. Jag har arbetat både med gerontologiskt socialarbete, som forskare och med utvecklingsuppgifter inom organisationsfältet.
Jag har forskat i vardagen och aktörskapet hos en central och sårbar klientgrupp inom äldreomsorgen, personer med minnessjukdomar som bor ensamma. Min doktorsavhandling inom socialgerontologi var en av de första undersökningarna i Finland som fokuserar på att granska minnessjuka personers egna erfarenheter och synvinklar.
Jag övergick till äldreombudsmannens byrå från Miina Sillanpääs Stiftelse, där jag var chef för utvecklingsverksamheten. Under mitt arbete på organisationsfältet har jag observerat hur organisationernas verksamhet kompletterar servicesystemet, utför ett effektivt arbete för att främja välfärd och hälsa samt strävar efter att svara på de äldres och deras närståendes behov av psykosocialt stöd.
I det nya arbetet inspireras jag av möjligheterna att fördjupa mina färdigheter i påverkansarbete. Det är viktigt att förmedla både forskningsdata och observationer om äldre personers egna erfarenheter till diskussionen och det samhälleliga beslutsfattandet.
Förutom att främja ställningen och rättigheterna för de mest utsatta äldre anser jag att det är särskilt viktigt med frågor som gäller den psykiska hälsan, utkomsten och boendet.
I det nya arbetet förväntar jag mig också samarbete med intressentgrupper och platser för påverkan i omfattande samarbete med olika aktörer. Jag upplever att det är viktigt att lyssna på de äldre och påverka utvecklingen av ett fungerande servicesystem så att deras vardagsbehov och stöd för funktionsförmågan beaktas bättre än i nuläget.
Det är nödvändigt att ändra attityderna på många nivåer i samhället så att de blir mer åldersvänliga.
Elisa Virkola
Sakkunnig