Unelmatyö vanhusasiavaltuutetun toimistossa
Minulla on palo parantaa ikääntyneiden ihmisten asemaa ja oikeuksia, kirjoittaa vanhusasiavaltuutetun toimiston uusi asiantuntija Elisa Virkola.
Olen Elisa Virkola ja aloitin vanhusasiavaltuutetun toimistossa asiantuntijana helmikuun lopussa.
Kiinnostuin tehtävästä, koska minulla on palo parantaa ikääntyneiden ihmisten asemaa ja oikeuksia. Vaikuttamistyön kautta haluan edistää haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten osallisuutta, parantaa heidän toimeentuloaan ja olla mukana turvaamassa palveluja. Samanaikaisesti sydäntäni lähellä on toimijuutta korostavan ikääntymiskäsityksen edistäminen.
Olen aina ollut kiinnostunut ikääntymiseen liittyvistä kokemuksista ja erilaisista muutostilanteista, joita vanheneminen tuo tullessaan. Näen vanhuuden merkityksellisenä elämänvaiheena, josta voimme oppia paljon.
Työurallani olen toiminut monipuolisesti erilaisten ikääntymiseen liittyvien teemojen parissa. Olen taustaltani vanhenemisen kysymyksiin perehtynyt yhteiskuntatieteiden tohtori ja sosiaalityöntekijä. Olen työskennellyt niin gerontologisessa sosiaalityössä, tutkijana kuin järjestökentällä kehittämistehtävissä.
Olen tutkinut yhden keskeisen vanhustenpalvelujen haavoittuvan asiakasryhmän, yksinasuvien muistisairaiden ihmisten arkea ja toimijuutta. Sosiaaligerontologian alan väitöstutkimukseni oli ensimmäisiä tutkimuksia Suomessa, jossa keskitytään muistisairaiden ihmisten omien kokemusten ja näkökulmien tarkasteluun.
Siirryin vanhusasiavaltuutetun toimistoon Miina Sillanpään Säätiöstä, jossa toimin kehittämistoiminnan päällikkönä. Järjestökentällä toimiessani olen havainnut, miten järjestöjen toiminta täydentää palvelujärjestelmää, tekee vaikuttavaa hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen työtä sekä pyrkii vastaamaan ikääntyneiden ja heidän läheistensä psykososiaalisen tuen tarpeisiin.
Uudessa työssä innostavat mahdollisuudet vaikuttamistyön taitojen syventämiseen. On tärkeää välittää yhteiskunnalliseen päätöksentekoon ja keskusteluun sekä tutkittua tietoa että havaintoja iäkkäiden omista kokemuksista.
Erityisen tärkeänä pidän haavoittuvimmassa asemassa olevien ikääntyneiden aseman ja oikeuksien edistämisen lisäksi mielenterveyteen, toimeentuloon ja asumiseen liittyviä kysymyksiä.
Uudessa työssä odotan uudesta myös sidosryhmäyhteistyötä ja vaikuttamisen paikkoja yhteistyössä laajasti eri toimijoiden kanssa. Koen tärkeäksi kuunnella ikääntyneitä sekä vaikuttaa toimivan palvelujärjestelmän kehittämiseen niin, että heidän arjen tarpeensa ja toimintakyvyn tukeminen otetaan nykyistä paremmin huomioon.
Asenteiden muuttaminen ikämyönteisemmiksi on tarpeellista monella yhteiskunnan tasolla.
Elisa Virkola
Asiantuntija