Teknologia on osa tulevaisuuden vanhuspalveluita

Julkaisuajankohta 15.7.2025 11.37

Teknologia voi helpottaa hoivatyötä mutta myös välineellistää sitä. Kansallinen strategia teknologian hyödyntämiseksi ikääntyneiden hoivapalveluissa auttaisi märittelemään hoivan teknologisoitumisen tavoitteet ja lähtökohdat. Olennaista on, että teknologian hyödyntäminen vanhuspalveluissa perustuu ensisijaisesti ikääntyneiden ihmisten tarpeisiin.

Teknologian lisääminen vanhuspalveluihin on herättänyt viime aikoina runsaasti keskustelua. Hallitus on muun muassa esittänyt, että ympärivuorokautisen hoivan henkilöstömitoitusta voisi laskea teknologian avulla. Lisäsi on esitetty, että kotihoidosta voitaisiin säästää yli 16 miljoonaa muuttamalla 930 000 kotihoidon käyntiä etäkäynneiksi. Tosin teknologiaan liittyvissä esityksissä ja keskusteluissa usein jää tarkentamatta, mitä teknologialla tosiasiallisesti tarkoitetaan. Teknologiaahan ovat myös esimerkiksi puhelin, silmälasit tai potilasnostin.

Yhteiskunnan ja teknologioiden kehittyessä on luonnollista, että teknologia on osa myös tulevaisuuden vanhuspalveluita. Ikääntyneille on mahdollistettava teknologian tuomat hyödyt kuten muillekin ikäryhmille. Esimerkkejä teknologian hyödyistä on lukuisia. Esimerkiksi vuorokaudenajan mukaan säätyvällä älyvalaistuksella on saatu vahvistettua hoivakodin asukkaiden vuorokausirytmiä ja vähennettyä unilääkkeiden käyttöä. Lääkeannostelurobotit auttavat tasaamaan kotihoidon ruuhkahuippuja, jotta hoitajilla on enemmän aikaa huolehtia kohtaamista ja fyysistä apua vaativista tehtävistä. Teknologian avulla on parhaimmillaan mahdollista parantaa hoidon laatua ja kohdentaa työntekijöiden aikaa paremmin asiakastyöhön.

Esitykset teknologian lisäämisestä herättävät kuitenkin myös kysymään, pyritäänkö teknologioiden lisäämisellä ensisijaisesti säästämään kustannuksia vai parantamaan hoivan laatua.

Teknologisoituminen muuttaa hoivatyötä

Hoiva on toisen ihmisen hyvinvoinnista huolehtimista. Siihen voidaan ajatella liittyvän konkreettisen toiminnan ja avunannon lisäksi emotionaalinen ja sosiaalinen huolenpito. Hoiva on myös ihmissuhde, jossa sekä hoivan antajalla että hoivan vastaanottajalla on omat tärkeät roolinsa. Vaikka ikääntyneiden palveluissa hoivatyö on hyvin fyysistä, siinä korostuu myös ikääntyneen ihmisen kokonaisvaltainen kohtaaminen.

Tutkijatohtori Antti Hämäläinen on hiljattain julkaistussa väitöskirjassa tarkastellut ikääntyneiden hoivan teknologisoitumista. Hän toteaa, että hoivan teknologisoiminen nopealla tahdilla ensisijaisesti taloudellisiin haasteisiin vastaamiseksi voi johtaa kehityksen syvempien vaikutusten sivuuttamiseen. Tutkimuksessa esimerkiksi turvahälytysjärjestelmät häiritsivät kohtaamista ja vuorovaikutusta. Kuten Hämäläinen toteaa, teknologia helpottaa hoivatyötä lukuisin tavoin, mutta se voi myös välineellistää sitä ja pilkkoa hoivan yksittäisiksi tehtäviksi kokonaisvaltaisen lähestymistavan sijasta.

Kansallinen strategia ohjaamaan teknologian käyttöä vanhushoivassa

Teknologia uudistaa ikääntyneiden palveluissa tehtävää työtä ja tuo samalla uusia asiantuntijuustarpeita. Palvelujärjestelmä on jatkuvassa muutoksessa, mikä tarkoittaa myös mahdollisuutta vaikuttaa siihen, mikä asema teknologioilla ja erilaisilla digitaalisilla ratkaisuilla on ikääntyneiden hoivan tulevaisuudessa.

Vanhusasiavaltuutettu on pitänyt tärkeänä, että teknologian hyödyntämiseksi ikääntyneiden hoidossa laadittaisiin kansallinen strategia. Strategian valmistelun yhteydessä olisi hyvä käydä laaja julkinen keskustelu siitä, mikä merkitys teknologioilla on ikääntyneiden laadukkaalle ja vaikuttavalle hoidolle ja iäkkäiden hyvinvoinnin ja toimintakyvyn edistämiselle.

Erityistä huomiota ikääntyneiden ihmisten asemaan ja oikeuksiin on kiinnitettävä sellaisten teknologioiden käyttöönotossa, joiden voidaan ajatella kajoavan ihmisen yksityisyyden suojaan ja itsemääräämisoikeuteen. Näitä ovat esimerkiksi ihmisen kotiin asennettavat valvontalaitteet. Myös erilaiset liikkumisen ja toiminnan rajoittamiseen liittyvät teknologiat voivat muodostua oikeudellisesti haastaviksi. Edellä mainittuihin on tärkeä kiinnittää huomiota etenkin siksi, että niitä hyödynnetään jo monin paikoin.

On tärkeää käydä keskustelua hoivan teknologisoitumisen tavoitteista ja lähtökohdista ja kuulla tässä laajasti sekä kansalaisia että asiantuntijoita. Olennaista on, että teknologian hyödyntäminen vanhuspalveluissa perustuu ensisijaisesti ikääntyneiden ihmisten tarpeisiin. Teknologiaa on tärkeä hyödyntää siten, että huomioidaan laadukkaan hoivan toteutuminen ja ikääntyneiden oikeudet.

Vilhelmiina Lehto-Niskala
erityisasiantuntija
vanhusasiavaltuutetun toimisto

Lue lisää vanhusasiavaltuutetun lausunnosta:

Vanhusasiavaltuutettu on antanut lausuntonsa luonnoksesta hallituksen esitykseksi sosiaalihuoltolain, vanhuspalvelulain ja asiakasmaksulain muuttamisesta. Hallituksen esitys koskee laajasti teknologian hyödyntämistä sosiaalipalveluissa. Vanhusasiavaltuutetun lausuntoon kokonaisuudessaan voit tutustua tästä linkistä.

Blogi