Oikeusturva ja auttavat tahot
Tältä sivulta löydät tukea ja apua tarjoavien toimijoiden yhteystietoja sekä ohjeita ikääntyneiden oikeusturvaan liittyen. Vanhusasiavaltuutetulla ei ole toimivaltaa ottaa kantaa tai ratkaista yksittäisten henkilöiden asioita.
Henkilö voi tehdä muistutuksen tai kantelun viranomaisen toiminnasta ollessaan tyytymätön saamaansa palveluun tai kohteluun. Erimielisyystilanteissa kannattaa ensisijaisesti pyrkiä selvittämään asiaa sitä hoitavan tahon kanssa. Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluihin tyytymätön voi tehdä muistutuksen kyseessä olevaan sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksikköön. Sosiaaliasiavastaava tai potilasasiavastaava avustavat muistutuksen tekemisessä. Viranomaisen toiminnasta voi tehdä kantelun aluehallintovirastoon, eduskunnan oikeusasiamiehelle tai valtioneuvoston oikeuskanslerille.
Viranomaiset ja oikeusapu
Jos koet tulleesi väärin kohdelluksi potilaana tai sosiaalihuollon asiakkaana sosiaali- tai terveydenhuollon palveluissa, voit selvitellä tilannettasi potilasasiavastaavan tai sosiaaliasiavastaavan kanssa. Palvelut ovat maksuttomia.
Sosiaaliasiavastaava
- tiedottaa asiakkaan oikeuksista
- neuvoo asiakkaan asemasta ja oikeuksista
- neuvoo muistutuksen laatimisessa
Sosiaaliasiavastaavan yhteystiedot löydät hyvinvointialueen verkkosivuilta tai saat puhelimitse hyvinvointialueen neuvontapalveluista.
Potilasasiavastaava
- neuvoo ja avustaa muistutusten teossa
- tiedottaa ja neuvoo potilaan oikeuksista ja asemasta
- edistää muilla tavoin potilaan oikeuksien toteutumista.
Potilasasiavastaavan yhteystiedot löydät hyvinvointialueen verkkosivuilta tai saat kyseisestä terveydenhuollon toimintayksiköstä.
Aluehallintovirastot (AVI) valvovat alueillaan julkista ja yksityistä sosiaali- ja terveydenhuoltoa. Lisäksi aluehallintovirastolle kuuluu myös esimerkiksi kirjastotoimea ja liikuntatoimea koskeva valvonta.
Aluehallintovirastoon voi tehdä kantelun, kun katsoo kantelun kohteena olevan organisaation tai henkilön menettelyn tai toiminnan olevan lainvastaista, virheellistä tai epäasianmukaista. Kannella voi myös tehtävien laiminlyönnin perusteella. Aluehallintovirasto voi siirtää kantelun ensin käsiteltäväksi muistutuksena kyseiseen sosiaali- tai terveydenhuollon toimintayksikköön. Suoraan aluehallintoviraston käsittelyyn otetaan vakavat asiat, kuten epäilyt vakavasta virheestä ammattitoiminnassa.
Lisätietoa aluehallintoviraston suorittamasta valvonnasta:
Yhdenvertaisuusvaltuutettu on itsenäinen ja riippumaton viranomainen, jonka tehtävä on edistää yhdenvertaisuutta ja puuttua syrjintään sekä ehkäistä sitä. Yhdenvertaisuusvaltuutetun tehtävä on arvioida ja varmistaa, että ihmisten oikeudet ja yksilön oikeussuoja toteutuvat mahdollisimman yhdenvertaisesti.
Valtuutetun puoleen voi kääntyä, jos on kokenut tai havainnut syrjintää iän, alkuperän, kansalaisuuden, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, poliittisen toiminnan, ammattiyhdistystoiminnan, perhesuhteiden, terveydentilan, vammaisuuden, seksuaalisen suuntautumisen tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.
Pääasiallisesti yhdenvertaisuusvaltuutetun tarjoama oikeudellinen apu on neuvontaa ja ohjausta. Tarvittaessa valtuutettu ryhtyy toimenpiteisiin syrjinnän uhrin auttamiseksi. Yhdenvertaisuuslaki mahdollistaa monta eri tapaa, joilla valtuutettu voi puuttua syrjintään ja edistää yhdenvertaisuutta.
Eduskunnan oikeusasiamies valvoo, että viranomaiset ja muut julkista tehtävää hoitavat noudattavat kaikessa toiminnassaan lakia sekä perus- ja ihmisoikeuksia.
Kantelun voi tehdä kirjoittamalla oikeusasiamiehelle vapaamuotoisesti tai käyttämällä oikeusasiamiehen verkkosivuilla olevaa kantelulomaketta. Oikeusasiamiehen verkkosivulla on ohjeet kantelun tekemiseen. Neuvoja kantelun tekemiseen saa myös puhelimitse oikeusasiamiehen kansliasta (eduskunnan vaihde puh. 09 4321). Kanslia ei anna oikeudellista neuvontaa.
Eduskunnan oikeusasiamiehellä on ikääntyneille oma verkkosivu. Sivulla on tietoa ikääntyneiden oikeusturvasta, kantelun tekemisestä sekä lomake kantelun lähettämistä varten.
Oikeusapu tarkoittaa sitä, että kansalainen voi saada itselleen oikeudellisen asian hoitamista varten avustajan kokonaan tai osittain valtion varoilla. Oikeusapu kattaa kaikki oikeudelliset asiat.
Oikeusapua tarjoavat oikeudenkäyntiasioissa julkiset oikeusavustajat, asianajajat ja muut lakimiehet ja muissa asioissa julkiset oikeusavustajat. Julkiset oikeusavustajat työskentelevät valtion oikeusaputoimistoissa. Toimistot sijaitsevat yleensä samoilla paikkakunnilla kuin käräjäoikeudet.
Järjestöt
Suomessa toimii useita järjestöjä, jotka edistävät ikääntyneiden ihmisten oikeuksia, asemaa ja osallisuutta.
Eläkeläisliittojen etujärjestö EETU ry toimii eläkeläisten ja ikäihmisten taloudellisten ja sosiaalisten etuuksien ja oikeuksien parantamiseksi.
Ikäinstituutti on valtakunnallinen asiantuntijaorganisaatio, joka edistää ikäihmisten toimintakykyä ja osallisuutta tutkimuksen, kehittämisen ja koulutuksen keinoin. Verkkosivuilta löydät innostavia ratkaisuja liikkumiseen, ulkoiluun, mielen hyvinvointiin, osallisuuteen ja ikäystävällisiin asuinympäristöihin.
Vanhustyön keskusliitto edistää vanhusten ja ikääntyneiden ihmisten hyvinvointia ja osallisuutta sekä parantaa heidän elinolojaan ja arjen turvallisuutta. Liitto edistää myös ikääntyvän väestön vanhuuteen varautumista.
Vanhustyön keskusliiton sivuilta löytyy erilaisia toimintamalleja, jotka on kehitetty parantamaan ikääntyneiden elämisen ja toiminnan edellytyksiä.
Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto VALLI ry on valtakunnallinen vanhustyötä tekevä asiantuntijajärjestö. VALLI tekee työtä paremman vanhuuden puolesta. Liiton jäsenet ovat järjestö- ja säätiöpohjaisia vanhusalan toimijoita eri puolilla Suomea.
Omaishoitajaliitto ajaa omaishoitajien asemaa ja oikeuksia.
Liiton sivuilta löytyy omaishoidon tietopaketti, josta löytyy tukea ja tietoa omaishoidosta.
Liiton valtakunnallinen omaishoidon neuvontapuhelin palvelee omaishoidon kysymyksissä läheistään tukevia, omaishoitajia ja omaishoidon parissa työskenteleviä ammattilaisia.
Muistiliitto on muistisairaiden ihmisten ja heidän läheistensä järjestö.
Muistiliitto kehittää ja ylläpitää erilaisia tukimuotoja muistisairaiden ihmisten ja läheisten tueksi. Liiton tuki ja palvelut on suunnattu muistisairaan läheisille sekä itse muistisairauteen sairastuneille.
Rikosuhripäivystyksestä (RIKU) voi hakea apua, kun on joutunut rikoksen tai sen yrityksen uhriksi tai rikoksen todistajaksi.
Rikosuhripäivystys numerossa 116 006 tarjoaa rikoksen uhrille mahdollisuuden keskustella henkilön kanssa, joka ymmärtää mitä rikoksen kohteeksi joutuminen voi merkitä. Palvelu on maksuton.
Rikosuhripäivystyksen verkkosivut
Tietoa ikääntyneistä rikoksen uhreina