Hyppää sisältöön

Vanhusasiavaltuutettu kannustaa kaikkein iäkkäimpiä vaaliuurnille

Julkaisuajankohta 9.1.2024 11.43

Suomessa kaikkein iäkkäimpien äänestysaktiivisuus vaaleissa on matala. Tilastokeskuksen mukaan äänestysaktiivisuus laskee jyrkästi 80-ikävuoden jälkeen. Esimerkiksi 87-vuotiaista vain puolet äänesti vuoden 2023 eduskuntavaaleissa.

Vanhusasiavaltuutettu pitää tärkeänä sitä, että vaihtoehtoiset äänestystavat tunnetaan eikä kukaan jätä äänioikeuttaan käyttämättä tammikuun presidentinvaaleissa vain sen vuoksi, ettei pysty menemään ennakkoäänestyspaikalle tai varsinaisen vaalipäivän äänestyspaikalleen.

- Kotiäänestys ennakkoon on vaihtoehto silloin, kun heikentyneen liikkumiskyvyn vuoksi ei pysty menemään äänestyspaikkaan tai se on ainakin hyvin vaikeaa. Tarpeesta äänestää kotona täytyy ilmoittaa oman kotikunnan keskusvaalilautakunnalle kirjallisesti tai puhelimitse. Presidentinvaalia varten ilmoitus täytyy tehdä viimeistään tiistaina 16.1.2024. Sen voi tehdä itse tai valita henkilön tekemään sen puolestaan, kertoo vanhusasiavaltuutettu Päivi Topo.

Kotiäänestyksessä äänestäjän luo saapuu ennalta sovitusti vaalitoimitsija, joka ottaa äänestyksen vastaan. Samassa taloudessa asuva omaishoitaja voi myös tietyin edellytyksin äänestää samalla kertaa ja siitä on mainittava ilmoittautumisen yhteydessä. Lisätietoja kotiäänestyksestä ja kotikunnan keskusvaalilautakunnan yhteystiedot löytyvät omasta äänioikeusilmoituksesta ja osoitteesta: Äänestäminen kotona - Vaalit

Avustajan voi ottaa mukaan, jos oma kyky tehdä äänestysmerkintä on oleellisesti heikentynyt. Äänestäjä saa käyttää valitsemaansa avustajaa.

- Moni ikääntynyt äänestäjä tarvitsee kuljetukseen vaalipaikalle apua, ja tässä läheisten ihmisten rooli on tärkeä, toteaa vanhusasiavaltuutettu Päivi Topo.

Erityisiä ennakkoäänestyspaikkoja ovat esimerkiksi sairaalat sekä ympärivuorokautista hoitoa antavat hoivakodit ja palvelutalot. Tämä niin sanottu laitosäänestys toimitetaan pääpiirteissään samalla tavalla kuin yleinen ennakkoäänestys.

Vanhusasiavaltuutettu on kuullut myös tilanteista, joissa äänioikeus on jätetty käyttämättä vanhentuneen henkilöllisyystodistuksen vuoksi. Äänestämistä varten voi hakea lähimmältä poliisilaitokselta äänestämistä varten maksuttoman väliaikaisen henkilökortin. Mukana on oltava passikuva, joka ei ole yli puoli vuotta vanha.

Tiedote