Hyppää sisältöön

Iäkkäille tulee taata tosiasiallinen mahdollisuus saada rokotteita

Julkaisuajankohta 13.11.2023 13.36

Vanhusasiavaltuutettu on saanut useita huolestuneita yhteydenottoja iäkkäiltä kansalaisilta syksyn korona- ja influenssarokotuksien järjestämisestä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan 85 vuotta täyttäneillä ihmisillä on erityisen suuri riski vakavaan hengitystieinfektioon sairastumiseen ja sairaalahoitoon joutumiseen. Kaikkein iäkkäimpien on kuitenkin ollut vaikea saada rokotusaikaa varattua. Monelle ikääntyneelle on ongelma, jos rokotusajan voi varata vain sähköisesti. Yli puolet 75 vuotta täyttäneistä ei käytä itsenäisesti internetiä sähköiseen asiointiin.

Ilman ajanvarausta olevat ikääntyneet ihmiset ovat joutuneet tulemaan paikalle jonottamaan rokotusta, ja jonot ovat muodostuneet pitkiksi. Jonossa seisominen voi olla raskasta iäkkäille ihmisille, joista moni käyttää myös liikkumisen apuvälineitä. Kuljetuksien järjestäminen rokotuspisteille on myös tullut monelle vaikeammaksi, kun Kela ei enää korvaa matkoja koronarokotuksiin.

Vanhusasiavaltuutettu toivoo, että hyvinvointialueet tarkistavat käytäntönsä iäkkäiden henkilöiden rokotusten järjestämisessä. Käytäntöjen on oltava sellaiset, että kaikkein iäkkäimmät voivat tosiasiallisesti saada rokotteensa ilman kohtuutonta vaivaa. Rokotusaikojen varaamiseen on monesti yksinkertainen ratkaisu: puhelimessa tapahtuva ajanvaraus. Tämä on yleisin toive, jota iäkkäät esittävät vanhusasiavaltuutetulle ratkaisuksi tilanteeseen.

Uutiset