Riksdagen fattade beslut utifrån äldreombudsmannens riksdagsberättelse: åtgärder för att stärka äldreomsorgen och dagverksamheten
Behandlingen av äldreombudsmannens riksdagsberättelse (2024) har avslutats i riksdagen. Riksdagens klämmar förutsätter bland annat att statsrådet stärker dagverksamhetens ställning och tillgänglighet vid behov även genom författningsändringar.
Som avslutning på behandlingen av berättelsen godkände riksdagen ett ställningstagande enligt social- och hälsovårdsutskottets betänkande. I sitt ställningstagande förutsätter riksdagen att statsrådet:
- Följer att tillgången till äldreomsorg är jämlik och vid behov vidtar åtgärder för att främja jämlik tillgång till service,
- Utreder och förtydligar kommunernas och välfärdsområdenas ansvar för dagverksamheten och stärker dagverksamhetens ställning och tillgången till den, vid behov genom ändringar i lagstiftningen,
- Utreder regleringsbehoven i fråga om att uträtta ärenden åt någon annan och att sköta ärenden med stöd, med beaktande av de äldres informationssäkerhet och dataskydd.
Berättelsen innehåller en helhetsbild av äldre personers ställning i Finland
I äldreombudsmannens berättelse till riksdagen (PDF) har man sammanställt en helhetsbild av äldre personers ställning och tillgodoseendet av deras rättigheter i Finland. Berättelsen innehåller många rekommendationer om hur riksdagen genom sina beslut kan förbättra de äldres situation inom olika livsområden.
De centrala temana i berättelsen till riksdagen gäller likabehandling av äldre i det digitaliserade samhället, tillgången till social- och hälsovårdstjänster, äldre personers rätt till nödvändig försörjning samt åtgärder för att främja välbefinnande och hälsa.
Äldreombudsmannen lämnar en berättelse till riksdagen vart fjärde år.
Rapporten behandlades i tre utskott
Riksdagen behandlade berättelsen i social- och hälsovårdsutskottet, kommunikationsutskottet samt arbetslivs- och jämställdhetsutskottet. Utöver äldreombudsmannen hördes sammanlagt 21 sakkunniga i utskotten. Allt som allt gavs 29 utlåtanden. Behandlingen och utlåtandena kan läsas på riksdagens webbplats.
Många som gav utlåtanden stödde äldreombudsmannens synpunkter och rekommendationer. I utlåtandena övervägs också vilka ändringar som behövs för att de föreslagna rekommendationerna ska kunna genomföras.
”När riksdagsberättelsen behandlades förde riksdagsledamöterna en mycket livlig diskussion om äldre personers ställning och rättigheter samt om problem i anslutning till dem. Nu följer vi upp vilka åtgärder statsrådet vidtar för att förbättra tillgången till rehabiliterande dagverksamhet och andra tjänster för äldre samt för att trygga uträttandet av ärenden för äldre som behöver stöd", konstaterar äldreombudsman Päivi Topo.