Hyppää sisältöön

Vanhusasiavaltuutetun mielipidekirjoitus Helsingin Sanomissa: Henkilöllisyystodistuksen hankkimista on helpotettava koko maassa

Julkaisuajankohta 29.1.2024 13.47

Vanhusasiavaltuutettu saa henkilöllisyystodistuksen uusimisen vaikeuksista ja sen puuttumisen aiheuttamista ongelmista usein yhteydenottoja ikääntyneiltä ja heidän läheisiltään.

Helsingin Sanomien mukaan Suomessa saattaa olla lähemmäs miljoona ihmistä ilman virallista henkilöllisyystodistusta (HS 20.1.). HS uutisoi Henkkarit kaikille -kampanjasta, jossa autetaan virallisen henkilötodistuksen hankinnassa maaseutujen asukkaita, joilta puuttuu virallinen henkilötodistus tai se on vanhenemassa. Kampanjaa ovat toteuttaneet Rautavaaran lisäksi useampi kunta, joissa välimatkat poliisiasemalle ja valokuvaamoon ovat pitkiä.

Puuttuva virallinen henkilöllisyystodistus vaikeuttaa monia arjen asioita, kuten raha-asioiden hoitoa. Virallinen henkilöllisyystodistus uusitaan ensisijaisesti verkkoasioinnin kautta, jonka jälkeen on mahdollisesti käytävä tunnistautumassa poliisiasemalla. Myös valokuvat täytyy käydä ottamassa erikseen. Henkilöllisyystodistusta ei noudeta poliisiasemalta, vaan se toimitetaan joskus pitkänkin matkan päässä olevaan noutopisteeseen. Puuttuvat digitaidot sekä tarve tehdä useampi erillinen matka vaikeuttavat useiden ikääntyneiden mahdollisuuksia hankkia henkilöllisyystodistus. Toimintakyvyn heikennyttyä henkilöllisyystodistuksen uusiminen vaikeutuu entisestään.

Vanhusasiavaltuutettu saa henkilöllisyystodistuksen uusimisen vaikeuksista ja sen puuttumisen aiheuttamista ongelmista usein yhteydenottoja ikääntyneiltä ja heidän läheisiltään. Vanhusasiavaltuutettu on välittänyt tietoa näistä vaikeuksista sisäministeriölle ja Poliisihallitukselle sekä toivonut nykyistä helpompia tapoja huolehtia siitä, että käytössä on voimassa oleva virallinen henkilökortti.

Toimiva ja ikääntyneiden tarpeisiin vastaava Henkkarit kuntoon -kampanja ja Poliisin ainakin aikaisemmin järjestämät pop up -tapahtumat ovat loistava esimerkki siitä, miten henkilöllisyystodistuksen uusimista voidaan helpottaa ikääntyneille. Tällaista toimintaa tarvitaan pysyvästi koko maahan.

Helsingin Sanomat 28.1.2024

Päivi Topo, vanhusasiavaltuutettu
Saidi Backman. asiantuntija

Vanhusasiavaltuutetun toimisto

Uutiset