Vanhusasiavaltuutettu tuo esiin ikäsyrjintää ja ageismia Pohjoismaisessa gerontologian konferenssissa
Vanhusasiavaltuutetun posteri ikäsyrjinnästä ja ageismista on mukana Pohjoismaisessa gerontologian konferenssissa (NKG2024) Tukholmassa 12.-14.6.2024. Konferenssin teemana on ikääntyminen muuttuvassa maailmassa, ja myös ikäsyrjintään liittyvät aiheet ovat konferenssissa vahvasti läsnä.
Ikäsyrjintä vanhuudessa tarkoittaa sitä, että iäkkäät ihmiset asetetaan heidän ikänsä perusteella lähtökohtaisesti huonompaan asemaan kuin nuoremmat.
Ageismilla puolestaan viitataan siihen, että henkilöä tai ryhmää tarkastellaan vain heidän ikänsä kautta. Ageismi ja ikäsyrjintä linkittyvät myös muuhun iäkkäiden kokemaan eriarvoisuuteen ja voivat vaikeuttaa iäkkään ihmisen tilannetta entisestään. Yksi vanhusasiavaltuutetun keskeinen tehtävä on ikäsyrjinnän ja ageismin näkyväksi tekeminen ja niiden vähentäminen päätöksenteossa ja yhteiskunnassa.
Erityisasiantuntija Päivi Ahosola esittelee vanhusasiavaltuutetun posteria aiheesta paikan päällä Tukholmassa.
Valtuutettu valmistelee esiselvitystä ikäsyrjinnästä ja ageismista
Vanhusasiavaltuutetun posteri pohjautuu esiselvitykseen, jota vanhusasiavaltuutettu on parhaillaan tekemässä oikeusministeriölle. Tuleva esiselvitys tarkastelee, miten iäkkäisiin kohdistuva ageismi ja ikäsyrjintä tulee esiin päätöksenteossa ja säädösvalmistelussa. Esiselvityksessä analysoidaan laillisuusvalvojien päätöksiä, lausuttavana olleita lainsäädännön luonnoksia sekä valtakunnallisia politiikkaohjelmia ja tarkastellaan kansainvälistä politiikkadokumenttia. Esiselvityksen tavoitteena on myös tunnistaa keinoja ikääntyneiden yhdenvertaisuuden parantamiseksi.
Vanhusasiavaltuutetun esiselvitys valmistuu loppuvuonna 2024.