Hyppää sisältöön

Lausunto vanhusasiavaltuutetun eduskuntakertomuksesta sosiaali- ja terveysvaliokunnalle

Julkaisuajankohta 22.4.2024 11.56

Ensimmäisessä vanhusasiavaltuutetun eduskuntakertomuksessa on keskitytty elämänalueisiin, joissa on erityisiä puutteita ikääntyneiden oikeuksien toteutumisen ja ikääntyneiden aseman osalta. Kertomuksessa on esitetty eduskunnalle toimenpiteitä, joiden avulla ikääntyvien ja erityisesti kaikkein heikoimmassa asemassa olevien ikääntyneiden tilannetta voisi parantaa. Tässä lausunnossa nostetaan eduskuntakertomuksesta esiin digitalisaatio, sosiaali- ja terveyspalvelut, toimeentulo ja sosiaaliturva, terveyden edistäminen sekä rakenteellisen ikäsyrjinnän vähentäminen.

Eduskuntakertomuksesta on luettavissa myös oikeusturvaan, pankkipalveluihin ja muuhun asiointiin, liikenteeseen, asuinympäristöihin sekä vaikuttamiseen liittyvä tilannekuva ja ongelmakohtiin liittyvät ehdotukset eduskunnalle.

Iäkkäiden määrä ja osuus väestöstä on suurempi kuin koskaan, joten heidän asemansa ja oikeuksiensa toteutumiselta on aikaisempaa suurempaa painoarvoa koko yhteiskunnan toiminnan kannalta. Pitkäikäisyyden yleistyminen ja terveiden elinvuosien lisääntyminen ovat seurausta yleisestä hyvinvoinnin kasvusta ja sen jakautumisesta kohtuullisen tasaisesti eri väestöryhmien kesken. Tämän taustalla on poliittinen päätöksenteko, joka on toteuttanut perustuslaissa säädettyä yhdenvertaisuuden ja syrjimättömyyden periaatetta. Eriarvoisuutta on tästä huolimatta paljon vanhimpien sukupolvien ja nuorempien sukupolvien välillä sekä iäkkäiden kesken.

Lue vanhusasiavaltuutetun lausunto kokonaisuudessaan: Vanhusasiavaltuutetun lausunto eduskuntakertomuksesta sosiaali- ja terveysvaliokunnalle (PDF).

Lausunto